Komma Igång Med Aktier

Aktier är delar av börsnoterade företag. Om du äger ett företags aktier äger du en del av företaget. Lär dig allt du behöver veta om dessa byggstenar för investeringar.

Historiskt sett har investeringar i aktier på lång sikt varit bättre än investeringar i obligationer, statsskuldväxlar, guld eller kontanter. På kort sikt kan en eller flera andra tillgångar överträffa aktier, men totalt sett har aktier historiskt sett varit den vinnande vägen. Det finns dock så många sätt att investera i aktier. När investerare ska välja mellan enskilda aktier, värdepappersfonder, indexfonder eller ETF:er - inhemska eller utländska - kan de känna sig överväldigade av de många olika alternativen.

Tidsåtgång 

Ska du investera i fonder, aktier eller både och? Svaret beror på hur mycket tid du kan avsätta. Ett noggrant val av fonder eller indexfonder skulle göra det möjligt för dig att investera dina pengar och låta fondförvaltarna sköta det hårda arbetet med att välja aktier. Indexfonder är ännu enklare eftersom de rör sig upp eller ner i enlighet med den typ av index som de är utformade för att följa.

Investeringar i enskilda aktier är de mest tidskrävande eftersom de kräver att du gör bedömningar om ledning, vinst och framtidsutsikter. Som investerare försöker du skilja mellan aktier som ger pengar och finansiella katastrofer. Du måste veta vad de gör, hur de tjänar sina pengar, riskerna, framtidsutsikterna med mera.

Diversifiera din portfölj

Det är bäst att äga en mängd olika investeringar eller tillgångar, så kallad diversifiering. Placera till exempel inte alla dina pengar i små bioteknikföretag. Ja, den potentiella vinsten kan vara hög, men vad händer om dessa aktier tar en snabb störtdykning när Food and Drug Administration (FDA) börjar avvisa en högre andel nya läkemedel? Hela din portfölj skulle påverkas negativt.

Portfölj för nybörjare

Om du är nybörjare bör du allvarligt överväga att investera större delen av dina pengar i ett par indexfonder, t.ex. en som följer den breda marknaden, som S&P 500, och en som ger en viss internationell exponering. Att lägga till ytterligare en indexfond som följer småföretag, som Russell 2000, skulle öka avkastningen, men skulle öka risken.  

Att bygga upp en aktieportfölj

Om du investerar i enskilda aktier ger en portfölj med 12 till 20 väl valda aktier dig tillräcklig diversifiering utan att du blir överväldigad av alltför många företag att följa och undersöka. Du måste dock se till att du förstår varje företag till fullo, från dess verksamhet till dess risker. Om du planerar att investera enbart i aktier ska du sprida medlen över olika sektorer, t.ex. hälsovård, teknik, småbolag och storbolag.

Hitta en mäklare

När du har bestämt hur din portfölj ska se ut är det dags att investera. Hitta en mäklare som du känner dig bekväm med, antingen online eller med ett lokalt kontor. Ring och prata med den här personen om det behövs. Fyll sedan i pappersarbetet, sätt in pengar och öppna ett konto.

Den lägsta linjen

Innan du hoppar in på aktiemarknaden bör du ägna lite tid åt att fundera på vad du vill uppnå och hur du ska göra det samtidigt som du håller dig inom din risktoleransnivå. Tänk också på hur mycket tid du har att ägna åt investeringar. Om du gör detta innan du satsar de första kronorna kommer du i hög grad att skydda dig från investeringens känslomässiga berg- och dalbana.

Noggranna överväganden före och under din investeringskarriär kommer att bidra mer till dina resultat än att försöka jaga den senaste heta aktien. Det är trots allt dina pengar, vilket innebär att du bör veta vad du gör med dem och varför.