Hur man investerar pengar på ett klokt sätt

Att investera kan verka skrämmande till en början, särskilt om du börjar när marknaden kraschar, men det behöver inte vara en skrämmande prövning. Om du gör din forskning och due diligence bör du vara på god väg mot en sund och robust ekonomisk framtid. Vill du lära dig hur man investerar pengar men vet inte var du ska börja? Vi har sammanställt den här guiden för nybörjare för att hjälpa dig att få dina surt förvärvade pengar att växa, även när marknaden är tuff.

Tänk på dessa faktorer innan du börjar investera

Att börja investera är ett smart val, men det är ett komplicerat val. Få människor har okomplicerade penningsituationer och möjligheter. Det är inte så enkelt som "börja investera så fort du kan". Att investera är en prioritet, men det finns andra finansiella steg du måste ta först.

1. Skaffa en nödfond
2. Betala skulder med hög ränta
3. Beakta din ålder som en faktor
4. Förstå vad sammansatt ränta är

Detta kallas också för buy-and-hold-investering och är förmodligen den vanligaste investeringen för bland annat pensioner. Du vet att du är med på lång sikt. Denna strategi innebär att man köper aktier nu och behåller dem i flera år när de förhoppningsvis kommer att vara värda mer. 

Tiden är på din sida. Tack vare sammansatt ränta är det mer sannolikt att du tjänar mer pengar ju tidigare du börjar investera. Här är skälet till detta: Låt oss säga att du är 25 år gammal och att du kan få ihop 5 000 dollar per år att investera. Det är pengar som du kanske har samlat på dig från semesterbonusar från din chef och födelsedagscheckar. Om du skulle spara 5 000 dollar varje år i 40 år, när du är 65 år och redo att gå i pension, skulle du bara ha 200 000 dollar. Men om du investerar dessa pengar i något med 7 % årlig avkastning har du tjänat 1 068 048 dollar. Mer än en miljon dollar! Om du skulle öka dina månatliga inbetalningar skulle du få se ännu mer pengar när det är dags att gå i pension. Även om millennials är perfekt lämpade för att dra full nytta av sammansättningen kan alla dra nytta av den.

Och om du letar efter en avgiftsfri aktiemäklare har du tur. Konkurrensen på detta område hårdnar, vilket innebär att vissa mäklarfirmor sänker sina avgifter till noll. Robinhood har varit en föregångare, men även gamla favoriter som Firstrade är nu avgiftsfria.